lördag 23 juli 2011

Andres Iniesta Lujan


Andrés Iniesta är min favoritspelare alla kategorier. Han representerar mitt favoritlag FC Barcelona, är en av världens bästa mittfältare och har vunnit allt som går att vinna. Men det är inte bara det han uträttar på planen som gör honom så fantastisk. Naturligtvis var det som fotbollsspelare jag fastnade för honom, men som människa är han ännu större.

Andrés är inte som alla andra. Tanken att vara ute sent på kvällarna och festa skulle aldrig ens slå honom. Han spenderar hellre sin fria tid med familjen.

När Barcelona säsongen 2008/09 tog sig till final i Champions League efter att Iniesta gjort ett avgörande mål på tilläggstid mot Chelsea, var det första han gjorde efter matchen att ringa hem till sin familj för att höra så att dem mådde bra. Det gör han alltid, efter varje match.

Den 11 juli 2010. VM-final mellan Spanien och Nederländerna. När domaren blåser av matchen efter 90 minuter är ställningen 0-0, och vi har en förlängning att vänta. I förlängningen, som är 30 minuter, ligger Spanien med Iniesta i laget på för ett segermål. Klockan tickar upp mot 116 minuter och alla förväntar sig att det skall bli straffläggning. Då händer det, Iniesta gör 1-0 för Spanien och glädjen är total. Vad gör då Andrés direkt efter han har gjort mål? Jo, han sliter av sig tröjan och hyllar via ett meddelande på undertröjan sin avlidne vän, tillika fotbollsspelaren Dani Jarque som dog sommaren 2009.

Iniesta blev otroligt hyllad efter denna fantastiska gest och hans tröja med texten "Dani Jarque alltid med oss", har nu blivit upphängd vid sektion 21 (Jarques nummer) vid Cornella El Prat, arenan där Danis lag RCD Espanyol spelar sina hemmamatcher. Detta har även gjort att rivaliteten mellan FC Barcelona och Esanyol, som också är ett lag benäget i den katalanska huvudstaden, kylts ned avsevärt. När lagen möttes på Cornella El Prat i höstas skanderade Espanyol-fansen Iniestas namn och han fick ett mottagande jag med största säkerhet kan säga att ingen annan spelare fått på den arenan.

Idag är Iniesta 27 år. Han har hittills haft en fantastisk karriär och han befinner sig just nu i toppen av den då han har gjort sin bästa säsong någonsin. Igår säkrade Barcelona ligaguldet borta mot Levante, det tredje raka, och efter en lång säsong fylld av hårt arbete var det spelare i extas som firade årets första titel. Inte långt efter att slutsignalen ljudit och Barcelona kunde titulera sig ligamästare fick man meddelandet att en jordbävning ägd rum i Lorca i sydöstra Spanien. Iniesta blev så klart orolig och medan övriga spelare firade ligaguldet skickade han via ett twittermeddelande sitt stöd till de utsatta: "Fick just höra vad som skett i Lorca. Allt stöd till alla. Kramar", skrev Iniesta. Och det klart, vad har ett ligaguld för betydelse när människors liv står på spel bara några mil därifrån?

Andrés Iniesta är en gudabenådad fotbollsspelare, men anledningen att jag gillar honom så skarpt är också för att han är en fantastisk människa. När han en sorglig dag lägger av med fotbollen är jag övertygad om att han kommer bli ihågkommen som en av världens främsta genom tiderna.

Don Andrés - stor fotbollsspelare, ännu större människa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar