söndag 24 juli 2011

Fc Barcelona - Real Madrid Cf


Fascisten Francisco Franco vann inbördeskriget och införde en hård diktatur som slog hårt mot katalanerna - det katalanska språket med mera förbjöds. Hatet mot centralmakten var mycket stort och för Barcelonas fans var Real Madrid Francos lag som självfallet måste besegras.
Spänningen mellan klubbarna blev än mer infekterad på grund av att Katalonien hade stött republiken under inbördeskriget. Dessutom dog Barcelonas president Josep Sanol mitt under kriget och många katalaner var övertygade om att fascisterna låg bakom hans död (vilket senare har visat sig sant). Enric Pineyro som blev Barcelonas president 1940 och var dessutom tillsatt av Franco. Pineyro var givetvis inte populär bland Barcas fans. Under 40-talet blev mötena allt hetare och befolkningen i Katalonien slöt upp än mer kring "Blaugrana".

Mycket av motsättningarna bottnar med andra ord i politik -diktatur mot demokrati, centralstyrning mot federalism. Efter Francos död 1975 demokratiserades Spanien snabbt och Katalonien har numer ganska långtgående självstyre och de flesta katalaner är nöjda med det. Det har dock inte hindrat att klubbarna fortfarande är mycket bittra rivaler. För Barcas fans är Real Madrid fortfarande en symbol för den "onda" regeringen i Madrid och så lär det förbli. Och det är självklart så att det är en hel del sanning bakom det hela, då Real Madrid gynnades av domaren och Franco.

Förutom politik har det självfallet under alla dessa år varit en hel del kontroverser mellan klubbarna även på planen och på spelarmarknaden. Den förmodligen största skedde 1953. Orsaken var en dragkamp om en av världens allra främsta spelare någonsin. Spelaren i fråga hette Alfredo Di Stéfano och var en då 27-årig argentinare. Det hela är en mycket komplicerad historia där hela fem klubbar var inblandade, förutom, Barcelona och Real Madrid även Juventus, River Plate och Millionarios från Colombia. Det hela slutade med att Real Madrid köpte Di Stéfano för 70 000 dollar. I Katalonien var man förbittrade över  att regeringen hjälpt Real Madrid att stjäla Di Stefanó.  Om inte Förbundet hade hjälpt Franco Cf så hade aldrig Madrid vunnit dom fusk titlarna dom gjorde under 50 talet ( fast det vet man aldrig heller, för dom hade ju Franco...

Real Madrid tog över som världens bästa klubblag under 50-talet ( tack vare diktatorn general franco som hjälpte Real Madrid till titlar. Barcelona vann ändå en hel del under denna tid, bla ligan 1959 och 60 (inhemsk dubbel 1959) och flera titlar i den nystartade Mässcupen (föregångaren till Uefacupen). I den nystartade Europacupen/Mästarcupen stod emellertid Real Madrid i vägen men hösten 1960 stoppades till slut Reals framfart i Europacupen. Glädjen i Barcelona var enorm efter att Real besegrats med 2-1 på Camp Nou. Spelaren som gjorde det avgörande målet hette Evaristo.
. Barcalägret anklagade under 60-, 70 och 80-talen förbundet och domarkåren för att konsekvent gynna Franco cf  i form av godkända offsidemål, felaktiga straffar med mera. Trots tydliga bevis så fortsatte det hela år efter år där Madrid fick fördelar hela tiden. Inte nog med att deras äckliga och patetiska supportrar skryter om dom 5 fusk cl titlar som dom vann på 50 talet, Real Madrid gynnades hela tiden av förbund, domaren, och framför allt Mr General Franco som förblir en legend i deras äckliga historia.


Diktatorn dödade Barcelonas president, samt så förbjöd han att folket fick prata katalanska. Det katalanska folket drabbades hårt utav denna äckliga och patetiska klubb. Vad dessa Madridistas skryter om är självklart 11-1 segern i copa del rey där man återigen vann pågrund av fusk dvs att franco skickat ner en mördare in i omklädnings rummet.


Mitt Hat för Real Madrid kan inte beskrivas med ord, jag hatar allt som har med den klubben att göra. Från Laget till dom där äckliga svinen Madridistas. Något som jag alltid suttit och funderat över är hur kan man hålla på ett sånt jävla korrupt lag? Vars historia är smutsig, samt att man bara köper och köper spelare för otroliga summor. Dessa summor förstör självklart marknaden för andra klubbar då dom äckliga patetiska svinen Real Madrid lägger ut sina miljarder på spelarköp varje säsong.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Detta är min text, men även stora delar utav texten från Barcelona redaktionen på sf.

    SvaraRadera